Som hösten lider mot sitt slut och vintern knackar på dörren är det värt att titta på hur man ska lägga upp träningen för vintermånaderna. Man kan se det som att vintern gör det svårare att träna både det ena och det andra. Men man kan lika gärna säga att det öppnar upp för nya möjligheter. Och en aktivitet som helt klart är synonym med vintern är förstås skridskoåkning.

Många av oss fick prova på att åka skridskor i småskolan. Men även om man aldrig hade denna möjlighet är skridskoåkning något man kan börja med även som vuxen. Det första hindret man måste ta sig över är rädslan att ramla. Är man ovan skridskoåkare kommer man att ramla mer än en gång. Det är bara något man måste acceptera. Men så länge man har på sig skydd på rätt ställen är en eller annat fall inget man egentligen behöver oroa sig för.

Ishallar över hela landet öppnar upp och de flesta har speciella tider för friåkning man kan se till att utnyttja. Men för att kunna börja åka behöver man ju ett par skridskor. Passformen är det absolut viktigaste när det kommer till skridskor. Att prova i butik är därför alltid rekommenderat för nya åkare. När man har denna kunskap kan man dock lika gärna köpa dem online istället. Tänk bara på att olika modeller har olika passform och höjd. Bara för att man vet sin storlek betyder inte att alla modeller kommer att sitta lika bra.

När man åker skridskor tränar man flera stora muskelgrupper, däribland lår-, sätes- och ryggmuskler. Även vadmusklerna får sig en liten omgång. Många blir överraskad att höra att skridskoåkning faktiskt är en rätt så skonsam motionsform. Så länge man kan undvika att ramla ofta förstås.