Löpträning kan vara en otroligt bra form av träning, det vet de flesta. Det viktiga när det kommer till löpning är att komma igång på rätt sätt för att kunna nå bra resultat och undvika skador.

Börja i din egen takt

Att komma igång med löpningen behöver inte vara så svårt som man kan tro, det viktigaste är att man är motiverad. Tyvärr så är det många som begår samma misstag: man kör för hårt när man precis har börjat. Är man otränad så är kroppen inte van att anstränga sig på detta sätt och det ökar risken för skador, då är det även lätt att tappa motivation. Det bästa är att till en början endast hålla sig till att jogga eller gå i ett högt tempo för att sedan trappa upp till löpning efter ett par veckor.

När träningsvärken kommer

Träningsvärk kommer att dyka upp och det får man helt enkelt leva med. Många gånger kan man se det som ett kvitto på att man har ansträngt sig. Ibland så kan det dock hända att träningsvärken börjar gå över i ren smärta och då är det bäst att lyssna på kroppen och ta lite välförtjänt vila tills det känns bättre. Skulle det bara röra sig om lite träningsvärk som inte känns speciellt mycket så kan man ta ner tempot under några dagar men ändå få röra på sig.

Glöm inte bort att stretcha

Att stretcha efter ett pass är viktigt för att inte bli stel, vilket är det sista man vill bli när man precis kommit igång med träningen. Kom bara ihåg att man inte bör stretcha innan ger sig ut på en löprunda, då ökar istället risken för skador. Då är det bättre att satsa på lätt uppvärmning för att göra sig redo. Med det sagt så önskar vi dig lycka till!